Quando BARFt. Wat is Barf? Barf staat voor Bones And Raw Food. Kortweg gezegd, men voert rauw vlees en botten.
De botten zorgen voor de calcium, dus voor het skelet, het vlees en organen voor de eiwiten, vitaminen en andere dingen die onmisbaar zijn. Granen zoals tarwe komen hier dus niet aan te pas. Granen en graanproducten worden heel slecht verteerd door een hond. Een hond is een echte vleeseter, net als zijn voorouder de wolf.
Voor je vlees gaat geven aan je hond is het raadzaam je goed in te lezen. Er zijn diverse sites hierover te vinden en ook boeken. Zelf heb ik de boeken van Lonsdale en Billinghurst. Zij hebben iets andere methodes, de een voert hele dieren met huid en haar of veren, de ander stukken vlees. Het principe blijft echter gelijk, of je nu zelf samenstelt of kant-en-klaar koopt. Men gaat in beide gevallen uit van een bepaalde hoeveelheid vlees, botten, organen en soms groenten. Het geven van groenten is niet echt bewezen noodzakelijk maar kan zeker geen kwaad. Wel is het belangrijk dat je in beide methodes ook botten voert. Of je moet apart calcium bijvoeren. Het makkelijkste zijn dan kippenbotten, konijnenbotten en eendenbotten, gewoon met het vlees er nog aan. Dus kippen/eenden nekken, vleugels, billen, karkassen enzovoort. Geef geen kale botten, zorg dat er nog wat vlees aan zit voor je het geeft en geef geen enkele rib maar een rijtje ribben.
Geef nooit alleen vlees want dan kunnen ze aan het All-Meat Syndroom gaan lijden, of anders gezegd een tekort aan calcium. Er is mij een verhaal bekend van een hondje dat alleen maar biefstuk kreeg, goed bedoeld maar niet goed gedaan. Dat hondje brak op het gemakje al zijn botjes door calcium gebrek, het All-Meat Syndroom dus.
Geef ook nooit rauw varkensvlees. Hier kan de ziekte van Aujeski in zitten wat dodelijk is voor een hond.
Lees je dus goed in op sites als www.voernatuurlijk.nl en www.barfplaats.nl
Quando barft dus. Hij geniet hier van, lekker knabbelen en dagelijks een ander menu. Het ene vindt hij wat lekkerder dan het andere maar alles gaat op. Voor het gemak krijg hij ook nog wat KVV oftewel Kant-en-Klaar-Vlees. Dit is gewoon gemalen vlees in worsten gepakt. Puur voor het gemak dus. Uit de vriezer, ontdooien en portie afmeten.
Voor al dat vlees heb je dus wel een vriezer nodig. Nu ben ik in het gelukkige bezit van 3 kasten, een grote en 2 halve kasten. De grote is voor Quando zijn vlees. Die zit dus regelmatig goed vol. Ik neem wat ik te pakken krijg, karkassen, visafval (ja ook een visje gaat er wel in op zijn tijd, met graat, kop en staart), braadkip, pens, rundvlees, konijn, fazant enz. Soms moet je wat moeite doen, soms wat kip van de Buurtsuper, soms van de slachter en soms komen ze aan huis met een behoorlijke hoeveelheid vlees. Het is ook een beetje een sport geworden waar je goedkoop of betaalbaar vlees kan krijgen. Ga niet naar een slager want die rekenen ongeveer 10x zoveel als een slachter. Daar zit te veel tussenhandel bij. Bij slachters kan je goedkoop aan goed vlees komen, je moet er wel wat moeite voor willen doen. Gemiddeld zit ik rond de 2 euro per kilo vlees. Daar kan ik nog niet eens brokken voor kopen. Alleen de vriezer heb ik dan nog niet meegerekend.
Ik zie heel veel voordeel in vlees voeren, Quando ziet er super uit, blinkt als een spiegeltje. Op de hondenschool kan je precies zien welke honden brokken gevoerd worden en welke vlees. De laatste stralen gewoon.