Fotocreaties

Sepia

Puppy Quando in Sepia.

Van een leuk hondje maak je uiteraard veel en soms leuke foto’s. Zeker in het digitale tijdperk gaat foto’s maken heel gemakkelijk. Maar wat doe je daarna er mee? Wel er zijn natuurlijk meerdere opties waarvan ik er zeker een aantal benut.

1) Foto’s worden op de website geplaatst. De foto linksboven is een mooi voorbeeld om de website aan te kleden.
2) Ik kan mij uren bezig houden om een fotoalbum bij het Kruidvat te maken. Hele mooie kwaliteit en dan heb je een schitterend naslagwerk.
3) Echt hele mooie foto’s (die ik soms van derden krijg) print ik op A4 voor in Quando zijn boek. Daar staat alles in wat Quando betreft, stamboom, uitslagen wedstrijden, dierenarts bezoeken, medische uitslagen en zelfs zijn puppytandjes zitten daar in.
4) Soms gaat er een grote foto, A4 of A3, aan de muur. Helaas heb ik niet genoeg muur om alles wat ik zou willen op te hangen.
5) Een andere hobby is het stoeien met GIMP, een fotobewerkingsprogramma. Een schitterend (gratis) programma voor Linux, Windows en sommige versies van iOS. Je kan er net zoveel, zo niet meer mee als de betaalde versies waar je je blauw aan betaald.

De Gimp. Zoals gezegd een fotobewerkingsprogramma. Ik gebruik het voor allerlei toepassingen, de simpelste is om foto’s te verkleinen voor de website. De ruimte die ik huur is niet al te groot met als gevolg dat ik liever geen foto’s van 3 Mb plaats. Het verkleinen in zowel grootte als formaat (dus Mb’s als zichtbare grootte) doe ik dus in Gimp. Soms zet ik er een randje rond, een hard donker randje of wazig overvloeiend in de achtergrond, of wat tekst erbij, of een plaatje zoals in de oude fotoalbums met die stickertjes. Eigenlijk zo’n beetje alles wat met de foto’s te maken heeft doe ik met Gimp.

een rood balletje

Zwart-witte foto met een rood balletje

Wil je zelf Gimp proberen ga dan naar de website van Gimp en download de voor jouw systeem juiste versie. Gimp is gratis en legaal. Dus geen codes of andere dingen nodig. Gewoon downloaden, installeren en er mee gaan stoeien.
Voorbeelden kom je overal op deze website tegen.