BC in Films en Series

Films en Series waarin Border Collies meespelen.

SERIES:

 

1978 * De Vijf * naar de boeken van Enid Blyton. De serie bestaat uit 21 afleveringen over George (Georgina Kirrin) en haar nichtje Anne, neven Julian en Dick en haar hond Timmy.  Zij belanden in allerlei avonturen waarin Timmy een grote rol speelt. De rol van Timmy werd gespeeld door Toddy, een zwartwitte Border Collie waarschijnlijk niet geregistreerd (niets hierover kunnen vinden). De trainer was Ben Woodgate die ook de Rottweilers voor de film Omen trainde. Timmy staat dan ook wel bekend als Toddy Woodgate.

~~~~~~~~~~~~~~~~

 

2000-2010 * Neighbours * Australische Soap over het wel en wee van de bewoners van Ramsey Street. Een van de bewoners was de Border Collie / Kelpie kruising Harvey die 10 jaar lang aanwezig was en nu van zijn pensioen geniet.
Toen Joe Scully het slachtoffer werd van een dief op het werk was hij verbaasd dat de dief een straat hond Border Collie / Kelpie kruising was. Al gauw werd hij geadopteerd door de Scully familie wanneer Joe zich realiseerde dat hij nergens heen kon. Harvey bleef op nummer 26 wonen ook tijdens de veranderingen in bewoners. Hij werd zelfs ontvoerd en gelukkig gered door Steph Scully, Joel Samuels en Lou Carpenter. In 2006 verhuisde Harvey met Lyn en Oscar Scully naar nummer 22 en een paar maanden later naar nummer 32 waar Steph nu woont. Hij werd goede vrienden met een andere hond in Ramsey Street: Bob. In 2009, toen Lyn terug kwam naar Ramsey Street verhuisde hij weer naar nummer 26, samen met Steph en Charlie Hoyland, de zoon van Steph. In 2010 namen Harvey en Steph deel in de Million Paws Walk om geld op te halen voor de RSPCA. Kort daarna nam Lyn Harvey mee naar Bendigo waar hij verenigd werd met Joe en Oscar en hij een van de boerderij honden kon vervangen die kort daar voor overleden was. Harvey begon nu een nieuw leven als werkhond.

~~~~~~~~~~~~~~~~

2007 * Mist * Op Borough Farm in Devon zijn 900 schapen, een herder David Kennard en acht geweldige schapenhonden. De beste en moedigste is Mist. Vijf jaar geleden op een mistige nacht, is Mist geboren. Hij groeide op tot een hardwerkende en slimme schapenhond. Mist doet dit werk niet in zijn eentje. Haar moeder Gail, haar slimme tante Swift, zijn oom Jake,  Ernie, Fern en Eddie helpen haar met de schapen. En het nieuwste lid van de troep, puppy Fly, die maar wat graag met Mist meegaat in de vele avonturen op Borough Farm.
De serie is gebaseerd op het echte werk op een schapen farm en wordt bekeken uit het oogpunt van de honden. Borough farm bestaat echt en hoewel Mist inmiddels met pensioen is zijn er nog steeds acht Working Sheepdogs op de farm waarvan er echter nog maar 3 werken en 2 in opleiding zijn. Behalve de serie Mist heeft David Kennard ook een aantal boeken over schapendrijven geschreven.

~~~~~~~~~~~~~~~~

 

FILMS:

 

1970 * The Railway Children * De film, naar het boek van E. Nesbit, gaat over 2 meisjes en een jongen. Hun vader is verdwenen. Ze verhuizen dan naar een dorpje vlak naast een spoor. Daar spenderen ze dus veel van hun vrije tijd en sluiten vriendschap met de kruier en een de reiziger van 9:15 uur.
Hun vader blijkt onschuldig in de gevangenis te zitten en de reiziger van 9:15 helpt de onschuld van hun vader te bewijzen.  Ze beleven allerlei avonturen in en rond het station.
Er zijn diverse films van The Railway Children gemaakt maar die waar Toddy in mee speelt (uit 1970) is uitgebracht op dvd en verkrijgbaar bij o.a. hmv.com als een 40th Anniversary Edition. Tevens is hij uitgebracht op BluRay.
In The Railway Children is de huishond van de kinderen Toddy, de border collie die ook in de Vijf meespeelt.

~~~~~~~~~~~~~~~~

1991 * Bingo * Film over de hond Bingo, een tweederangs circushond. De ster van het circus krijgt een infectie dus gebruiken ze Bingo voor de act: Ring of Fire. Bingo is bang van vuur en weigert. Zijn meester wil hem doden maar de vrouw van de meester stopt hem en zegt hem een andere familie te zoeken. Zo gezegd zo gedaan en Bingo gaat op zoek.
De volgende dag vindt hij Chuckie die uitgedaagd wordt door zijn vriendjes om van een brug te springen. Bingo ziet het fout gaan en red chuckie van de verdrinkingsdood door op hem te springen om het water uit zijn longen te krijgen. De volgende dag wordt Chuckie wakker en ziet dat hij naakt is en zijn kleren en de riem van Bingo aan de waslijn hangen te drogen. Hij bedankt Bingo voor zijn leven te redden en zegt dat ze vrienden voor het leven zijn. Dan beginnen de avonturen.
Bingo wordt gespeeld door Lacey, een 3,5 jaar oude Border Collie Mix. Zijn dubbel is Maui, en zijn stuntdubbel is Max.

~~~~~~~~~~~~~~~~

 

1995 * Babe * Boer Hoggett wint een big op de boerenmarkt en Babe (de big) wordt vrienden met de andere dieren op de boerderij. Vooral met de Border Collie Fly (links op de foto), de schapenhond op de boerderij. Wanneer Rex (rechts op de foto), de andere schapenhond, gewond raakt neemt Babe zijn taken over. Met de hulp van Fly en Boer Hoggett wordt Babe het eerste schapendrijvende big wat ook aan trials meedoet met verbazende resultaten.

1998 * Babe – Pig in the City * Het vervolg op Babe. Nadat Babe de trial heeft gewonnen gaat Babe terug naar de boerderij van boer Hoggett, maar nadat boer Hoggett gewond geraakt is en niet meer kan werken staat de boerderij op het randje van failliesement. Het is nu aan Babe om naar de stad te gaan en de boerderij te redden.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~


1999 * Kruimeltje * Nederlandse film over een straatschoffie die in het weeshuis beland. Hij zorgt stiekem voor zijn hond Moor, een Border Collie.
Kruimeltje, een straatjongen in de jaren twintig, woont bij de strenge vrouw Koster. Zijn moeder heeft hem daar ooit achtergelaten omdat zij niet meer voor hem kon zorgen. Van vrouw Koster moet Kruimeltje steeds zorgen dat er geld in huis komt, maar tot haar ergernis lukt dat niet erg. Een glazenmaker zet Kruimeltje aan tot het breken van ruiten, waardoor hij een nacht in de cel belandt. Hij bevrijdt alle honden uit het asiel, nadat hij hoort dat ze na drie dagen worden afgemaakt. Als vrouw Koster overlijdt, geeft ze hem een medaillon met de foto’s van zijn ouders. Omdat Kruimeltje geen ouders heeft moet hij naar het weeshuis. Kruimeltje wil echter naar Amerika om zijn vader te zoeken, maar een enkele reis kost 300 gulden. Kruimeltje vindt een hond, Moor, en besluit hem te houden. De baas van het weeshuis, vader Keyzer, is heel erg streng en Kruimeltje loopt weg samen met Moor. Dan begint het zoeken naar zijn vader.
De film is ook uitgebracht als een serie in 2010. Hierin werd de rol van Moor gespeeld door de Border Collie Boji, een tricolor reu, geboren in 2003.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~

2002 * Snow Dogs *  Theodore “Ted” Brooks is een tandarts in Miami. Op een dag ontvangt Ted een brief uit Alaska waarin staat dat hij de enigste erfgenaam is van Lucy Watkins, zijn echte moeder en hij er gelijk achter komt dat hij geadopteerd is. Ted reist naar Tolketna in Alaska om zijn erfenis op te eisen: zeven Syberische Husky’s en een Border Collie Nana. Totaal uit zijn element gaat Ted de uitdaging aan om de Arctic Challenge Sled Dog Race te winnen die plaats vindt in Alaska. Aan het eind van de film krijgen Nana en de leider van de Husky’s Demon, 4 uiterst schattige puppies.
De Border Collie Nana wordt gespeeld door Fly en de stuntdubbel Dash.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~

2002 * Hotel for Dogs *  Dieren zijn verboden in het tehuis waar Andi en haar broertje Bruce’s wonen. Voor Friday, een Jack Russell, de hond waar ze in het geheim voor zorgen, zijn ze bereid om alles op het spel te zetten. Ze vinden uiteindelijk een perfect thuis voor hem, een verlaten hotel. Bruce past het aan en het hotel wordt een paradijs voor honden. Friday wordt al gauw vergezeld door allerlei harige vriendjes, zoveel zelfs dat hun geblaf de buren alarmeerd en het asiel kan maar niet begrijpen waar alle loslopende honden nu blijven. Andi en Bruce hebben de hulp van hun vrienden nodig om het geheim van het hotel te bewaren. Shep is een energieke Border Collie die geen controle over zijn drijf instict heeft. Shep hoed mensen door er omheen te cirkelen. Op het eind helpt hij om alle verschillende honden samen in de juiste richting te krijgen.

 ~~~~~~~~~~~~~~~~