2013 Rosmalen 2

Oefentrial klasse 1 op 20 mei 2013 te Rosmalen

Jury: Jan Bos Pieters
Schapen: Saeftingers, een kruising van Romanov en Suffolk schapen.

Deze keer hadden de schapen al een kwalificatie trial (klasse 3) en een promotie trial (klasse 2) achter de rug van elk 2 dagen. De schapen hadden dus inmiddels met regelmaat een hond gezien. Dat was goed te merken. Hoewel ze nog moeilijk waren, was het nu goed te doen en kregen de meesten de schapen wel rond.

Het shedden werd vervangen door de schapen stil te zetten in de ring, dit was moeilijk genoeg en ik vond dit een nette oplossing. De pen was vervangen door een sluisje. Dit viel voor de meesten niet mee maar gezien de plaats waar het stond nog makkelijker dan de pen. Ook het veld was anders ingericht dan 9 mei wat misschien voor de opzetters meer werk was maar voor ons beginnende handlers een uitkomst. De schapen werden met brokjes bij de paal gezet waardoor ze ook rustiger bleven en de afvoerpen was een heel eind weg, ook over de dijk. Nee, al met al een hele grote verbetering op 9 mei.

Quando @ work

Doordat er nu ook een meer relaxte sfeer hing, op 9 mei waren er diverse mensen boos, was het een heel gezellige dag. Catering was goed. Veel bekenden gezien, nieuwe mensen leren kennen.

Quando had zijn dag, hoewel de schapen er anders over dachten. De outrun was voor zijn doen in beide runs perfect. Ruim achter de schapen en hij ging zelfs liggen. Daarna pas de schapen rustig in beweging gezet. Uitmuntend. Hoewel we in de eerste run alle hekjes gemist hebben deed hij het verder prima. Iedere keer als de schapen net voor de hekjes waren, had ik zoiets van: ja, ze gaan er door, en net op dat moment sloegen de schapen af voorlangs de hekjes. Tja, dan ben je te laat, gemist dus. Na de drive de schapen stil gezet in de ring, ik had de kunst bij mijn voorgangers afgekeken en het was goed te doen. Dan heel rustig, Quando op afstand gelaten, de schapen richting sluis, er voor zorgend dat ik er eerst was. Had al eens met pennen de schapen op mijn hielen gehad waardoor ik de pen niet open kreeg dus mijn les geleerd. Eerst zorgen dat je er zelf staat. Dus dan heel langzaam de schapen richting sluis gemanouvreerd en ja, ze gingen er alle 5 in één keer door heen. Dan mochten we de schapen nog even naar de afvoerpen brengen, hekje moest ik niet open doen, ze sprongen er zo in…

Resultaten 1e run:

Run 1

Max punten  Verlies  Punten behaald

Outrun

20

-4

16

Lift

10

-1

9

Fetch

20

-11

9

Drive

30

-21

9

Shed

10

-0

10

Pen

10

-1

9

Totaal

100

-38

62

De 2e run verliep gelijk de eerste met het verschil dat we de laatste drive hekken wel haalden. Eigenlijk zat daar niet zo veel verschil in met de eerste run, nette outrun en lift, ook weer de fetch hekken gemist, de eerste drive hekken gemist en de rest ging goed. Ik moet er nog wel even bij vermelden dat ik heel de run bij de paal blijf staan en niet meeloop zoals de meesten.

Resultaten 2e run:

Run 2

Max punten Verlies Punten behaald

Outrun

20

-4

16

Lift

10

-2

8

Fetch

20

-12

8

Drive

30

-21

9

Shed

10

-0

10

Pen

10

-0

10

Totaal

100

-39

61

Totaal beide runs 123 punten.

Al met al een prima dag. Quando heeft nog nooit zulke hoge punten gehaald (bij de Stuikertrial kon je 50 extra punten halen dus die tel ik niet mee en dat was natuurlijk een thuiswedstrijd, daar train ik regelmatig) en had een prima plaatsing. Volgens horen zeggen een 4e plaats. De uitslagen moet ik nog krijgen. Indien Quando de schapen door alle hekjes had gekregen hadden we nog 25 punten meer gehad op de totaal score, we hadden 5 van de 6 hekken gemist in de 2 runs tesamen. Dan zou hij dus helemaal goed gescoord hebben.

Quando @ work

Nog een leuke vermelding, de oudste deelneemster was 75 jaar en de jongste deelnemer was 14 jaar. Het is dus een sport voor alle leeftijden.

Jan Passchier heeft schitterende aktie foto’s van de honden en handlers gemaakt.
Klik hier om naar zijn website te gaan,
kijk bij “Fotoboeken Schapendrijven” – “Rosmalen klasse 1”