2013 Rosmalen 1

Oefentrial 9 mei te Rosmalen

Jury: Karin de Haard
Schapen: Saeftingers, een kruising van Romanov en Suffolk schapen.

Dit was onze 5e trial.

Het weer was goed, niet te warm of zonnig, toch flink verbrand en volgens mij ook wat gezandstraald door de wind en zanderige omgeving. Helaas stond er geen tent waar we wat uit de wind konden staan, het was dus schuilen achter de koffie-keet en een auto die er stond. Toegang was over een heel eng bruggetje over een sloot naar een gigantisch veld. Later las ik nog borden met waarschuwing voor drijfzand. Waar ik nu beland was???

Afijn, al naar de anderen kijkend vermoede ik al dat dit niet onze beste trial zou worden en ik kreeg gelijk. Het was vooral kunst om de schapen op het veld te houden. Deze schapen hadden amper een hond gezien maar wisten heel gauw waar de soortgenootjes stonden, namelijk over de dijk. Dat was dan ook hun enigste doel en de arme klasse 1 honden en onervaren handlers waren op een enkeling na dus niet bij machte om ze in het parcours te houden. Van de 32 zijn er totaal zo’n 8 die het lukte. Dan kregen we tijdens de prijsuitreiking nog te horen dat er mensen met een startlicentie meededen, goed dan wel buiten mededingen naar de prijzen, maar het is een oefentrail klasse 1. Dit was allemaal heel demotiverend. Gelukkig laat ik mij niet gauw uit het veld slaan en we gingen er voor.

Goed, dan Quando. De eerste ronde kwamen we min of meer rond. Het lukte om de schapen in het veld te houden en plus-minus richting al dan niet door de hekken te krijgen. Door dat de schapen zo wild waren had je ook geen rustpunt om even te oriƫnteren en even te bedenken wat je dan moet doen. Uiteindelijk stonden de schapen in de pen, wilden ze er niet meer uit. Uiteindelijk maar in de pen gegaan. Normaal gezien mag dat niet maar hier dus wel bleek achteraf. Na het pennen moest nog een stukje gedreven worden, de schapen liepen 3 ronden achter elkaar, om ze terug te zetten bij de hekken waar ze dan weer opgehaald werden. Hier kwamen we echter niet meer aan toe vanwege de tijd. Goed dat er geen splitsen bij zat want dat was helemaal een ramp geworden.

Resultaten 1e run:

Run 1

Outrun

20

-3

17

Lift

10

-9

1

Fetch

20

-19

1

Drive

30

-20

10

Pen

10

-2

8

Pion

10

-10

0

Totaal

100

-63

37

De 2e ronde waren er andere schapen gehaald. Deze hadden helemaal nog nooit een hond gezien. Eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal. Alleen kwam Quando nu niet verder dan de 1e drive hekken voor ze uiteindelijk over de dijk verdwenen. Ik weet niet of het nu binnen of buiten de tijd gebeurde maar ze waren in elk geval weg.

Resultaten 2e run:

Run 2

Outrun

20

-2

18

Lift

10

-8

2

Fetch

20

-19

1

Drive

30

Time

Pen

10

Pion

10

Totaal

100

21

Als je dan klaar was en je hond oververhit steenhard gewerkt had was er ook geen mogelijkheid om je hond te koelen. Ja, ze konden in dat vieze niet welriekende slootje waarbij ik later nog achter kwam dat er verderop een dood schaap in lag. Dat zag ik dus niet zo zitten. Dus bak waar de waterflesjes inzaten uit de bus, een aantal waterflesjes geleegd in dit bakje (was echt niet zo groot) en Quando dook er met 4 voeten in. Er paste net vier voetjes in, hij stond niet zo gemakkelijk maar vond het in elk geval heerlijk.

Verder was het wel een gezellige dag, oude bekenden gezien, en vooral veel geleerd… weer een ervaring rijker.