2013 Autarky Trial

Autarky Trial klasse 1 op 24 en 25 augustus 2013 te Lo-Reninge

Jury: Chris Jupp
Schapen: Lleyn

Zaterdag 24 augustus 2013:

De regen komt met bakken uit de hemel vallen en het lijkt er op dat het voor de rest van de dag zo gaat blijven. Goed, regenpak aan, waterdichte schoenen en we gaan er voor. Gelukkig is Quando met wat minder weer op zijn best.
De schapen, Lleyn, een vleesschaap, zijn groot en zwaar vergeleken met mijn lichte Skudde Heideschaapjes. Helaas zijn ze behalve groot en zwaar ook nog eens behoorlijk stijfhoofdig. Geen makkelijke schapen dus. We kregen in de klasse 1 een goede 10 minuten wat voor normale trials ruim bemeten is.

Dan de run:
Quando startte met een bijna perfecte Outrun, netjes wijd, en ruim achter de schapen uitkomend. De eerste 19 punten zijn binnen. De Lift is niet zijn sterkste punt aangezien hij maar 1 gang kent en dat is de galop. Ook thuis op de wei zie je hem alleen maar in galop over de wei hobbelen, draven doet hij niet graag. Gevolg is dus dat de schapen ook rap vertrekken, gelukkig wel in de goeie richting hetzij niet helemaal in rechte lijn. Van de 10 punten bleven er nog 5 over.
De Fetch was een zigzag, met minescule afwijking links-rechts door de hekjes en dan min of meer redelijk in rechte lijn naar mij toe. 16 uit 20 punten.
Dan de Drive, die ging nog niet eens zo slecht, de eerste hekken werden zeer goed en netjes in lijn genomen. Het kostte wat moeite om ze via de Cross-drive naar de 2e hekken te brengen die we dan ook gemist hebben. En dan brengen in kaarsrechte lijn, geen centje pijn. Dit leverde ons nog 25 uit de 30 punten op. Het Shedden was een koud kunstje, goed zetten en rustig blijven. Gaatje en Quando in roepen, prima kerel, 9 uit 10 punten.
Als laatste het Pennen. Dat was kunst. De schapen hadden hun eigen idee van de pen. Daar gaan we niet in! Nee daar zal je achter komen, wacht maar… Het kostte wat moeite en het was een hele kunst maar de schapen zijn acheruit de pen in gegaan… Dit knappe staaltje van Quando leverde ons nog 8 uit 10 punten op. Totaal score 82 punten.
Hieronder het filmpje van het pennen. Knappe vent.

Met dank aan Francois De Brucker die beide runs gefilmd heeft en diverse foto’s van het weekend heeft gemaakt.

Wat ik heel leuk vond en nog niet eerder meegemaakt heb is dat de run volledig uitgetekend werd. Zo kon je aan het gekrabbel precies zien hoe recht je ‘rechte’ lijnen waren. Hieronder de schetsjes:

run 1

‘Savonds kreeg ik nog te horen dat de jury het een nette run vond en Quando een goede hond. Hij vond het goed dat we rustig bleven.
Hij zei nog dat wanneer het moeilijk word de handlers vaak hoger en drukker tegen de hond praten, je moet dan juist lager en rustiger blijven praten.

Autarky trial run 1

Lo-Reninge

24 augustus 2013

Klasse 1

Onderdeel:

Maximum:

Fouten:

Punten / OLF

Outrun

20

-1

19

Lift

10

-5

5

Fetch

20

-4

16

Drive

30

-5

25

Shedding

10

-1

9

Penning

10

-2

8

Totaal:

100

82 / 40

 

Zondag 25 augustus 2013:

Het weer was een stuk beter, de schapen waren nog net zo moeilijk. De tijd was ingekort tot 8 minuten omdat het de zaterdag veel te veel uitliep.
Quando begon weer netjes met de Outrun, hoewel die iets krapper was dan de dag er voor en ook niet helemaal in een ruime nette bocht hadden we toch nog 16 uit 20 punten hiervoor. De Lift was net iets netter waardoor de schapen ook in een iets nettere rechte lijn richting handler vertrokken, 6 uit 10 punten.
De Fetch was goed, niet geheel recht en helaas 1 schaap het hek gemist. Dat koste dus de helft van de punten, 10 uit 20 punten.
Bij de drive kwamen we in de problemen die ik nog niet op kon lossen en uiteindelijk ben ik Quando gewoon gaan helpen, het is klasse 1 en we moeten het nog allebei leren. De schapen wilden niet meer vooruit of achteruit. Ze bleven gewoon staan en wat Quando ook deed, geen beweging in. Uiteindelijk stonden ze gewoon naar Quando te stampen en vielen hem zelfs aan. Toen ben ik er naar toe gegaan en heb ze zelf in beweging moeten zetten. Quando is zelfs een keer ondersteboven gegaan door zo’n schaap, dat kan ik niet hebben aangezien dat ventje met HD zit en ik dus moet uitkijken met zijn heupjes. Dus Quando geholpen. Helaas kwamen we nog 10 meter te kort om de Drive af te maken, het was tijd, dus hebben we verder geen punten gehaald. Het eerste deel was goed voor 32 punten.

run 2

Autarky trial run 2

Lo-Reninge

25 augustus 2013

Klasse 1

Onderdeel:

Maximum:

Fouten:

Punten / OLF

Outrun

20

-4

16

Lift

10

-4

6

Fetch

20

-10

10

Drive

30

time

Shedding

10

Penning

10

Totaal:

100

32 / 32

 

Na de run, de volgende was er nog niet, gauw even naar de jury gegaan om te vragen hoe ik dit nu het beste oplos. Gewoon de hond terug roepen en wachten tot de schapen niet meer blokkeren. Dan opnieuw uitsturen. Tip voor de volgende keer als ik weer van die moeilijke schapen krijg. Weer wat geleerd.

Overall hadden we op de zaterdag zo’n goede run dat we over het weekend toch nog 3e zijn geworden met 114 punten. Het hoogste wat ik ooit gehaald heb met de moeilijkste schapen waar ik ooit mee gewerkt heb.
Quando heeft laten zien dat ondanks dat hij niet helemaal het uiterlijk van een schapendrijver heeft, er weldegelijk de werklust en vooral heel veel moed van een echte schapendrijver in hem zit. Ondanks de problemen gaf hij niet op, paste zijn afstand tot de schapen netjes aan en reageerde razendsnel op elke beweging die de schapen maakten. Ik ben supertrots op dat ventje. Daar kunnen geen prijzen tegenop!

De uitslag Klasse 1:

Plaats

Handler

Hond

Run 1

Run 2

Totaal

1

Johan Huyghelier

BaW Kate

70

71

141

2

Michel Van Den Brande

Spot

57

68

125

3

Ankie Houthuis

Quando

82

32

114

4

Paul Beuselinck

Ben

44

60

104

5

Els Lyphout

Chips

45

55

100

6

Paul Wellemans

Lenz

68

68

7

Freddy Staelens

Jim

Ret.

61

61

8

Els Lyphout

Oscar

25

34

59

9

Yvonne Hollyoak

Kate

Ret.

Ret.

10

René Otte

Jim

Ret.

Ret.

11

René Otte

Cate

Ret.

Ret.

12

Guy Van Cutsem

Gael

Ret.

Ret.

13

Hendrik Viaene

Astra Spot

Ret.

Disq.

14

Stefaan Hallaert

Aiko

Ret.

 

De Winnaars met 2e van rechts jury Chris Jupp:

De winnaars