2012 Clinic Derek Scrimgeour

Derek S en Quando

Derek en Quando volgen geconcentreerd de verrichtingen op het veld.

Op 29 oktober 2012 hebben Quando en ik een clinic gevolgd van Derek Scrimgeour. Derek is van origine een Schot maar woont al 27 jaar in Engeland en komt ook voor het Engelse team uit in de trials. Het is een rustige man die eenmaal op zijn praatstoel zit er ook moeilijk af te krijgen is. Hij legt alles heel goed en duidelijk uit. Zijn training is vooral op de stem gebaseerd en de hond zelf laten denken maar de verkeerde opties weg te nemen voordat de hond reageert. De enigste goede reactie is dan de juiste weg. Deze methode staat mij zeker aan.

Dus om 07:00 uur richting Eindhoven vertrokken en natuurlijk weer 2x in de file stil gestaan. Gelukkig kwamen we net op tijd aan en konden de dag met een kopje koffie en wat lekkers beginnen. Er was voor ieder van ons (met z’n 8-en) 20 minuten sochtends en 20 minuten smiddags gereserveerd. Het was dus een volle dag. Tussen de 20 minuten kwam Derek terug naar het hek om ons uitleg te geven wat er gebeurde op het veld en wat een oplossing was. Er komt zo heel wat informatie op je af.

Quando heeft 2 problemen, hij is te heet, kan niet rustig stappen en doet alles in de hoogste versnelling. Daar moeten we dus rust in krijgen, ik moet hem leren in een Walk te lopen, oftewel leren stappen. Het is niet alleen met de schapen dat hij alles in de hoogste versnelling doet, ook thuis en overal staat hij op scherp. Als hij de Walk kan, dan kan het volgens Derek een hele goeie trial-hond worden. Dat is fijn te horen.

Het andere probleem van Quando is dat hij outruns maakt met een Cross. Dit kost dus punten, en veel. Hier heeft Derek goede aanwijzingen gegeven wat ik moet doen om dit te voorkomen. Gelukkig heb ik zijn boek en kan ik het nog eens nalezen.

Een van de deelnemers had een Playmobil setje bij van Border Collies, schapen en hekjes. Hiermee heeft Derek de perfecte balans uitgelegd. De Playmobil had een duidelijke meerwaarde om een stukje theorie weg te leren, ideaal.

Al met al was het een heel leerzame dag die zeker voor herhaling vatbaar is.